5.GYULLADÁSOK és a bélrendszer

Flórián Laura

Gyulladások és a Bélrendszer állapota közti kapcsolat

A szervezet szintű krónikus gyulladások, mint pl.: reuma, ízületi gondok, Hashimoto gyulladásos pajzsmirigy betegség vagy akár a lupusz kapcsolatban van a hormonális elváltozásokkal is.

A múlt heti videóban beszéltünk a mellékvese kéreg által termelt hormonokról, kiemeltem a kortizol nevű stressz hormont, aminek a megváltozott szintje (általában magas szint) a szervezetben gyulladásokhoz és magas vércukor szinthez vezet.

A gyulladáscsökkentő DIÉTA nem merül ki glutén és tejmentességben, összetettebb dolgokról van szó.

Mi okozza a fő gyulladást?

A feldolgozott cukor, a fruktóz / gyümölcscukor, a finomított liszt (a gluténos gabonák és sajnos egyéb lektin tartalmú gabonák is pl.: hüvelyesek, magvak és burgonyafélék), nagyüzemi tejtermékek és a hidrogénezett növényi olajok (kukorica, napraforgó) is!

Az autoimmun problémáknál, oda kell figyelni, hogy néhány dolgokat elhagyjunk, az AUTOIMMUN PROTOKOLL (AIP) Diéta sokszor szigorúnak tűnik, de érdemes más szemszögből, tudatosan ránézni ….
Az IMMUNRENDSZER túlzottan reagál, ezért meg kell nyugtatni!

MI LESZ A KÖVETKEZMÉNYE, HA BIZONYOS ÉTELEKET MEGESZÜNK…?

Természetesen a gyulladás…, ilyen a krónikus bőrproblémákkal élőknek, pl.: rozacea diéta is (első videóban szó volt erről), ha csípőset, forrót, alkoholosat esznek- isznak azonnal kipirosodik az arc és látható a nemkívánatos hatás.

A kezdetben nagyon szigorúnak vélt AIP diétán 3-6 hónap után, amikor már sokat javult az állapotunk… azért lehet lazítani és visszavenni pár tápanyag dús ételt.

GYULLADÁSCSÖKKENTÉS, 3 TIPP:

  1. Elimináció– gyulladáskeltő ételek elhagyása
  2. Helyettesítés: gyulladáscsökkentő ételek rendszeres fogyasztása
  3. + BÉLFAL állapotának regenerálása, miután egy sejtnyi vékony, ha sérült és kelleténél jobban átereszt (ÁBSZ), akkor patogén baktériumok és megemésztetlen táplálékmolekulák jutnak át rajta a véráramba, ilyenkor az immunsejtek megtámadják azokat és így jön létre az autoimmun folyamat, hogy az immunrendszer már a saját szöveteit is megtámadja.
    Nekünk pedig felszívódási zavaraink és hiányállapotaink lesznek (vitamin és ásványi anyag)

A 3. videóban már volt szó erről, érdemes meghallgatni.

HOGY regeneráljuk a bélflórát:

  • csontleves /kollagén por
  • savanykás, bogyós gyümölcsök (polifenolokban és flavonoidokban gazdag)
  • gluténos és gluténmentes gabonák és a tojásfehérje elhagyása
  • minél kevesebb feldolgozott ételt enni, főleg nagyüzemi húst

A legtöbb ételallergia problémát az állati fehérjék és a gabonákban lévő glutén és lektin toxikus fehérje okozzák, az utóbbi hőre és emésztőenzimekre viszonylag ellenálló, a bélfalat roncsolja a véráramba kerülve pedig gyulladásokat okoz!

Javasolt táplálék kiegészítők:

Az Immunrendszert általánosan erősíti a C és a D- vitamin, az Omega-3 pedig gyulladáscsökkentő.

Vas és B12 vitamin hiány is fenn szokott állni.

Lelki háttér:

Autoimmunitás = a bennünk lévő harag nem tud távozni és magunk ellen fordul…
Nézzük meg, miért nem tud kimenni, miért tartjuk magunkban?
Katt a teljes videóért:
https://hu-hu.facebook.com/Nutriglutenfree-1561265484160552

Esetleges ÉLETMÓD váltás itt is szóba jöhet, kérdéseiteket ide írjátok kérlek: info@nutriglutenfree.hu